Verslag 28e Veluwerally


Goed kanoweer en verrassingen voor de organisatie kenmerken de 28e Veluwerally.

Goed weer op zaterdag. In Giesbeek profiteerden de "inuit" er van. De zeehond van vorig jaar liet zich wijselijk niet zien met zoveel huidenboten in de buurt. Op de camping werd het steeds gezelliger waardoor het bijna jammer was om de slaapzak in te moeten kruipen. Zondag zou de wekker immers op een onmogelijk tijdstip afgaan...

Het goede weer ook, vooral na een wel erg regenachtige start van de 35 kilometervaarders. De foto's die Bart hiervan heeft gemaakt waren zelfs bij Helga van Leur in het RTL weerpraatje te zien. Maar na die ene bui bleef het zo goed als droog en trok de wind aan vanuit het zuiden. Iedereen kreeg zo een gratis duwtje in de rug. Zelfs het front dat zeker twee uur lang dreigend bij Kampen hing bleef na het afleveren van enkele druppels weer eerbiedig op afstand.

De organisatie werd in de aanloop van de rally verrast door het aantal inschrijvingen, maar liefst 501!!. En als de ploeg Oekrainers hun visum had gekregen zouden het er zelfs 520 geweest zijn. Het ging zelfs zo snel dat nog extra medailles werden besteld. Nog niet eens genoeg, zo bleek zaterdag. En zo werd voor het eerst sinds lange tijd weer de "schuin afgeknipte startkaart" verstrekt. Als je finist krijg je dan de medaille naderhand thuisgestuurd. Tenminste, als we niet zo verrast waren geweest dat we daar niet altijd aan dachten. Daardoor krijgen de laatst binnengekomen vaarders nu hun medaille nagestuurd. Ik noem het maar eeen luxeprobleem. Ze komen er aan.

We werden ook verrast door de jeugdgroep van De Dolfijnen. Om de kanosport te promoten hadden zij vriendjes, vriendinnetjes, broertjes, zusjes en nog meer bekenden van hun jeugdleden uitgenodigd om de prestatietocht op de 35 kilometer te varen. Arend Bloem gaf ze een trailer boten mee en zo spetterden er maar liefst 35 Dolfijnen tussen Giesbeek en Zutphen. Waarmee ze de trofee voor de meeste vaarders op die afstand moeten delen met Rentray die hetzelfde aantal mensen op het water bracht.

Post Olburgen meldde zich al af terwijl in Giesbeek het opruimen nog in volle gang was. Dit was alsvast een aanwijzing dat het dit jaar weer een vlotte rally zou worden.

In Zutphen (na twee jaar weer op de Bult van Ketjen!) waren we tevens getuige van een mooi moment. De heer Nienhuis was amper uit zijn boot gestapt of hij werd al benoemd tot erelid van zijn club. Daarna kreeg hij de trofee voor de oudste vaarder op deze afstand, over twee maanden wordt hij tachtig jaar. En de afspraak voor volgend jaar staat in onze agenda's.

Deventer bracht de gewoonlijke gezellige drukte. De parkeerproblemen leken opgelost te worden door Essent, totdat het eigenwijze dat in iedere kanovaarder lijkt te zitten bijna roet in het eten gooide. Parkeren op die plek waar zij hun spullen moeten halen als half Nederland zonder stroom zit leek immers veel aantrekkelijker dan het parkeerterrein zelf. Na wat hectische momenten en een aangehouden bus was ook dit probleem opgelost.

Kromholt werd verrast door een ander fenomeen. Er was meer vraag naar soep dan dat er deelnemers waren ingeschreven. Na wat vraagwerk gaven sommigen ook toe zwart te varen. De mannen en vrouwen op de post bleven echter gastvrij als altijd en schonken de soep als vanouds. Niet alleen heerlijk als je uit de kano komt, ook na een stuk autorijden gaat het er best in.

In Kampen wachtte een erg enthousiast inhaalcommitee de Skonenvaarders op. Een eigen spandoek, bloemen, chapagne... volgend jaar vuurwerk en muziek er bij! Ook de andere finishers kregen een warm welkom. Blije gezichten, vermoeide gezichten en opgeluchte gezichten. De vaarspullen bleven er soms pardoes van op het strand achter. Gelukkig blijken kanoers eerlijke mensen te zijn.

Al met al was het een fijne Veluwerally. Er hebben ons geen berichten bereikt van zwempartijen (op die ene waterfietser in Kampen na) of ander onheil. Wij moeten nu nog wat medailles bestellen en verzenden. En natuurlijk werken aan de 29e Veluwerally in 2006.

Tot slot nog de statistieken:
Op de 35 kilometer waren zowel de Dolfijnen als Rentray met de meeste deelnemers, 35. De oudste vaarder is de heer Nienhuis uit 1925. In totaal voeren 110 mensen deze afstand

Op de 50 kilometer van Giesbeek naar Deventer finishten de Skoonevaarders met 11 mensen. Zij kregen de trofee voor de meeste vaarders. De heer Malfait uit Belgie (1936) was de oudste vaarder. 219 mensen gingen voor deze afstand van start

Bij de 50 kilometer van Deventer naar Kampen was de heer Hermsen (ook 1936) de oudste. De Dajaks hadden met 13 mensen de grootste ploeg. De 50+ afstand werd gevaren door 67 mensen

Bij de 100 kilometer kreeg de heer Langenveld uit Duitsland de troffe voor de oudste vaarder. Hij stamt uit 1932. K.V. Keistad kwam met 8 personen met de grootste groep. 105 mensen gingen van start voor deze langste afstand van de rally.


Verslag veluwerally 2004
Verslag veluwerally 2003
Verslag veluwerally 2002
Verslag veluwerally 2001
Verslag veluwerally 2000