VeluweRally 1: Deze keer wat later dan anders: startnieuwsbrief voor de 39e VeluweRally (zaterdag 23 en zondag 24 september 2017).

Niet ongerust zijn hoor. De VeluweRally 2017 staat weer keurig in de steigers. Andere jaren waren we iets vroeger met de nieuwsbrieven. Klopt. Heeft te maken met persoonlijke omstandigheden. De voorbereiding is echter gewoon door gegaan. Staat dus fijn los van de nieuwsbrief! Sorry voor de vertraging hoor.

Zoals we al enkele jaren melden: de VeluweRally is niet meer afhankelijk van de waterstand in de IJssel. In het laatste weekeinde van september (zaterdag 23 en zondag 24 september 2017) kan de VeluweRally dus gewoon vanaf Deventer worden gevaren. Wijzigingen? Niet op de zondag. We hebben de gewone afstanden 20km (naar Wijhe), 35 km (naar Hattem), 50 km (naar Kampen) en de zwaarste afstand 80 km (eerst stroomopwaarts naar Gorssel en dan naar Kampen).

Toch hebben we wel weer een wijziging. Een toevoeging om precies te zijn. Op de zaterdag hebben we de exposanten van de zaterdagmarkt natuurlijk. Maar we hebben ook een aantal demonstraties op de IJssel voor de camping, mogelijk weer een examen en nog iets nieuws! We hebben namelijk een tocht voor een beperkte groep vaarders van Zutphen naar Deventer. Dat is een kilometer of 15. Wat we namelijk graag willen, is de VeluweRally interessanter krijgen, en er een meerdaags evenement van maken helpt daarbij (hebben jullie verteld).

Kortom: varen op zaterdag, overnachten van zaterdag op zondag en dan een tweede tocht. De prijzen zullen geen hindernis zijn, die zijn nog altijd laag. We houden daarbij nog een kleine slag om de arm, want bijvoorbeeld de busmaatschappij die ons altijd hielp in het vervoer van vaarders van Kampen via Hattem en Wijhe naar Deventer, is failliet. We zoeken nu naar een passende vervanging. Met de oude prijzen als leidraad. Zoals jullie ons kennen: prijzen verhogen we nauwelijks. Altijd een richtlijn voor ons. We mogen geen verlies maken, maar ook geen winst. En dat houden we nu al 39 jaar vol. In dit geval: 'we' betekent alle huidige vrijwilligers en iedereen die in het verleden betrokken was bij de VeluweRally.

Nogmaals de startlocatie waar ook de zaterdagmarkt is: Deventer, camping De Worp. De stadscamping aan de westzijde van de IJssel (De Worp), direct aan het water. Het geeft heel veel extra's zoals de mogelijkheid om het pontje te nemen en dan in Deventer rond te kijken op zaterdag. Verder: meer ruimte voor de zaterdagmarkt, een serieuze douchegelegenheid, goede toiletten, noem maar op.

Dan nog even over de zwaarste afstand, de 80 km. We proberen daar nog een verandering in te krijgen voor 2018 (volgend jaar dus), maar we hebben dit jaar in de voorbereiding al gemerkt dat de kosten van een extra startlocatie op de zondag niet gedekt kunnen worden door het inschrijfgeld. We hebben namelijk extra kosten aan de reddingsbrigade, EHBO, etc. En dan nog zou de groep beperkt moeten zijn tot 60 vaarders. Maar we hebben wel wat ideetjes voor het terugkrijgen van de oude 100 km. Dat wordt dus zeker niet dit jaar helaas.

Wijhe wordt dus weer een controleplaats plus finish (20 km). De 35 km zal weer eindigen in de jachthaven van Hattem. En de 50 km zal weer tot ZC'37 in Kampen gaan. De 80 km-vaarders gaat van Deventer naar Gorssel (stroomopwaarts!). Dat is vrij goed te doen als je EN een geoefend vaarder bent, EN ervaring hebt in krib varen. Op zaterdag doen we mogelijk een clinic om dat te oefenen (als daar belangstelling voor is). Van Gorssel weer terug naar Deventer en dan naar Kampen. Qua zwaarte is dat vergelijkbaar met de 100 km-tocht uit voorgaande jaren. De zwaarte zit dan echter in het begin in plaats van in het laatste stuk.

Fijne dagen gewenst, en als je op vakantie gaat: goed weer, en gezond weer terug! De inschrijfformulieren zal ik komende week via deze weg (als PDF) rondsturen.

PS. Heb je een sponsor op het oog, laat het ons dan weten, dan gaan we daarmee om tafel. Een idee voor de zaterdag? Graag snel melden, nu kan het nog net.