VeluweRally 1: startnieuwsbrief voor de EENENVEERTIGSTE (41e) VeluweRally (zondag 27 september 2020).

Dit jaar is alles anders, en dat heeft ook z'n gevolgen voor de VeluweRally. In de 12 jaar dat ik coördinator ben en met een grote groep vrijwilligers dit evenement organiseer hebben we twee keer geannuleerd (laag water, 2011 en bar slecht weer, 2019). Dit jaar gaan we hopelijk WEL van start!! Maar (je voelt wel aan, er komt een maar ...) we gaan wel aanpassingen doorvoeren om het leuk en veilig te houden. Op veiligheidsgebied hebben we een erg goede naam, en op die basis willen we opnieuw een veilig en leuk evenement organiseren.

Bijzonder is wel dat we eind 2019 een enquete, die overigens erg goed is ingevuld, hebben uitgezet. De resultaten gebruikten we voor het voorbereiden van de 2020-editie. En toen werd het maart en werd alles anders. We hebben alle voorbereidingen stopgezet, dat leek me wel logisch. En nu de volgende ontwikkelingen op corona-gebied zich aandienen hebben we toch een oplossing gevonden. Voor een VeluweRally met aangepast programma.

Je weet nooit, misschien is 2021 weer een normale editie? Wat gaan we zien in de VeluweRally dit jaar? Het blijft dit jaar een eendaags evenement. Alleen op zondag 27 september 2020 dus. Er zijn drie afstanden gepland: Deventer-Wijhe (20km), Deventer-Hattem (35km) en Deventer-Kampen (50km). Aanmelden kan ALLEEN vooraf, tot en met zaterdagavond 26 september 2020. We gaan dan groepjes van 8-10 vaarders per 10 minuten laten starten. Dus geen massale start van één afstand, maar elke 10 minuten een start per groepje. We houden rekening met groepen die zich aanmelden natuurlijk. En we houden een maximum aan van 250 vaarders. Op volgorde van aanmelding, dus meld je zo snel als mogelijk aan! Vanzelfsprekend zijn ook alle andere standaard corona-maatregelen van kracht (thuisblijven als je ziek bent, 1,5m afstand, etc.). Voor de duidelijkheid: als je ziek bent en je moet afmelden, dan ontvang je je betaling retour.

De inschrijving wordt zeer binnenkort geopend. Houd de website in de gaten. We sturen dan opnieuw een nieuwsbrief natuurlijk.

Op het water is de anderhalve meter vrij gemakkelijk te realiseren. Op de oever kost dat meer moeite, vandaar de groepsgewijze start. Als je dat verstandig vindt, is een mondkapje op de oever een goed idee. We raden dat niet per sé aan op het water, daar is afstand naar andere vaarders vele malen effectiever. Vanwege de corona-maatregelen organiseren we dit jaar geen speciaal kamp voor de VeluweRally op de camping. Dus geen grote tent of zo. Je kunt wel gewoon kamperen op de camping hoor! Zie hun website (stadscamping.eu).

De startplek voor de zondagtocht is die camping de Worp in Deventer. De stadscamping ligt aan de westzijde van de IJssel (De Worp), direct aan het water. Het geeft heel veel extra's zoals de mogelijkheid om het pontje te nemen en dan in Deventer rond te kijken op zaterdag bijvoorbeeld.

Plannen voor 2021: twee afstanden op zaterdag (Giesbeek-Deventer en Zutphen-Deventer) en 4 afstanden op zondag (Deventer-Giesbeek-Kampen, Deventer-Wijhe, Deventer-Hattem en Deventer-Kampen). Verder gaan we jullie de komende weken natuurlijk op de hoogte houden van de VeluweRally 2020, de resultaten van de enquete en opvolging daarvan, weer en natuur, kortom: verdere berichten volgen.

Extraatje: in het zelfde weekeinde wordt een ontdekweekend rondom de IJssel (Deventer t/m Olst-Wijhe) georganiseerd door het IVN (zie www.ivn.nl). We zijn bezig om in samenwerking met IVN Deventer iets leuks te bedenken dat aansluit op de VeluweRally. Als je meer wilt weten over dit project, kijk dan eens op www.schonerivieren.org.

We hopen dat je gezond de zomer begonnen bent, en die evenzo gezond afsluit met een tochtje op de IJssel, tot dan!