VeluweRally 1: startnieuwsbrief voor de TWEEENVEERTIGSTE (42e) VeluweRally (zaterdag 23 en zondag 24 september 2023)..

In deze allereerste nieuwsbrief in 2023 gaan we opnieuw de 42e VeluweRally aankondigen. Bij deze! Waarom opnieuw? Omdat de tocht vorig jaar alsnog niet door kon gaan. We zijn ondertussen gestart met de voorbereidingen voor die 42e VeluweRally. De waterhoogte aan de IJsselkop is momenteel 8.93 meter, dus het zou fijn zijn als we eind september een zelfde waterhoogte zouden hebben. Maar historisch zal dat naar alle waarschijnlijkheid niet het geval zijn.

In de aanloop naar de VeluweRally alvast een vooruitblik naar het evenement, namelijk een tweedaags evenement, met op zaterdag 23 september een tocht van 50km van Giesbeek naar Deventer en een tocht van 15 km van Zutphen naar Deventer. Op zondag dan de gebruikelijke 4 afstanden gepland: 80 km van Deventer via Gorssel (dus deels stroomopwaarts) naar Kampen, 50 km van Deventer naar Kampen, 35 km van Deventer naar Hattem, 20 km van Deventer naar Wijhe. Overnachten wordt dan logischerwijs in Deventer op de stadscamping natuurlijk.

Komende week zitten een aantal vrijwilligers weer bij elkaar om dit door te nemen en te kijken wat de hordes zijn die we moeten nemen (spoiler: die zijn er altijd). Als je als lezer een idee hebt dat je in wilt brengen: van harte welkom! Als we dat komende week mee kunnen nemen, dan doen we dat, maar als het later binnenkomt, ook geen punt, dan nemen we het alsnog mee!

Dan een heel ander onderwerp. Tijdens de VeluweRally van 2021 is de kayak van een kanovaarder beschadigd, en al die tijd is hij al bezig om te kijken of dit vergoed kan worden. We vragen daarom namens de kanovaarder de hulp van jullie. Wat is er gebeurd? Tijdens de tocht lag de boot op de kant tijdens een pauze (kilometerraai 669). Tijdens die pauze kwam de begeleidingsboot van RijksWaterStaat langs en had daarbij een hoge snelheid. Daardoor klapte de kayak omhoog/omlaag en je raadt het al: lek. We hebben hulp gevraagd van RWS maar dat was niet succesvol. Waar de kanovaarder dus naar zoekt: getuigen die kunnen verklaren of beschrijven wat er op dat moment gebeurde. De kanovaarder wil RWS aansprakelijk stellen en een vergoeding voor de schade ontvangen, zodat hij dit jaar weer met ons mee kan varen. Let wel: naar wat we hoorden is de snelheid van de boot van RWS (veel) hoger geweest dan normaal, zodat dit voor de kanovaarder onverwachts was.

Berichten hierover graag naar mij, zodat ik ze door kan sturen naar de kanovaarder. Anders zou ik namelijk het email-adres van de kanovaarder moeten delen, en dat doe ik liever niet (AVG, etc.). Als je de melding anoniem wilt doen, dan kan dat ook. In dat geval zal ik de persoonsgegevens (naam, mail, ...) verwijderen uit het bericht dat ik naar de kanovaarder doorstuur. Bij voorbaat dank voor je medewerking.