Verslag 27e Veluwerally

Na een week van erg spannende weerberichten is de 27e Veluwerally gevaren in aangenaam weer. De eerder voorspelde windkracht 6 uit het noordwesten bleef uiteindelijk steken bij windkracht 3. Het gevreesde startverbod wegens te harde wind kwam niet, en bij Kampen stroomde de IJssel nog steeds de goede kant op. Het was gewoon lekker varen in heerlijk herfstweer.

Zoals ieder jaar zijn er de kleine verrassingen die enige improvisatie noodzakelijk maken. Donderdagmiddag laat mijn auto weten dolgraag een nieuwe radiator te willen hebben. Uiteindelijk kan ik vrijdagmiddag wat later dan gepland (en enige euro's lichter) toch naar de startplaats Giesbeek rijden. Het zat kennelijk in het weer: niet alleen krijgt iemand van de post Giesbeek vrijdag zijn auto niet aan de praat en staat dus even later naast mijn auto in de garage, maar ook de volgboot weigert zondag aanvankelijk dienst. In Giesbeek weer het bekende tafereel van een grasveld dat wordt omgetoverd tot een startplaats en de eerste kampeerders. Zaterdag loopt het veld weer lekker vol. Michel Meerst is er ook weer voor 100 kilometer op een waterfiets.

De start verloopt zondag gelukkig vlekkeloos. Het was weer een prachtgezicht om de sliert kano's onder een feloranje ochtendlucht richting IJssel te zien varen. "Wrijf het er maar in" was Ronalds commentaar. Door de stakende motor ging dit Kodakmoment aan zijn fototoestel voorbij. Een uur later zijn alle deelnemers op weg. Ook de canadees van Rentray, die zo enthousiast van start ging dat ze aan de overkant van de trailerhelling pardoes het strandje op voeren. Sorry, je moet echt nog 35 kilometer verder zijn. Iederen op pad, Bart Eefting kan terugkomen van de post bij de uitgang van de plas en met mij beginnen aan de ronde langs de posten.

Bij Olburgen wachten 500 appels veilig in een oude stal. Zondag ruiken ze echter naar onvervalste koeiepoep, en geurtje dat ze hebben overgenomen van die oude stal. Henk Boekschoten weet daar wel raad mee en wast ze allemaal totdat ze weer fris ruiken. Mocht er een vreemd smaakje aan hebben gezeten.

Bij Zutphen maakt het water het ons, net als vorig jaar, weer moeilijk. In de week voor de rally is de Bult van Ketjen, waar de post normaal staat, veel te hoog om uit te stappen. Maar het strandje in het kribvak is nog maar twee meter breed. Uiteindelijk wordt het toilet op vrijdag toch maar daar geplaatst. Zondag is er echter geen strandje meer en alleen nog een spekgladde trailerhelling om op te staan. Bij het Twentekanaal zijn er geen nautische problemen. Het enige obstakel daar is een paard dat feiloos de lunchpakketten uit de tassen weet te halen.

Deventer is weer als vanouds. Gezellig druk met mensen die na 50 kilometer lekker blijven rondhangen op de dijk. De waterpolitie komt op de gezelligheid af en meldt dat er geen bijzonderheden zijn. Of tocht, ze melden de bijzonderheid van de dag: als je een zeehond hebt gezien dan heb je niet zitten hallucineren, het beest zat er echt! Bart en ik wachten nog even op de volgboten, een excuus om nog even lekker in de zon te blijven zitten.

Door dat wachten komen we te laat bij Wapenveld, we zien nog net de volgboot vertrekken. De IJssel stroomt hier nog lekker door en het weer wordt steeds beter, dat gaat dus goed! We maken de laatste bekers soep soldaat en rijden door naar Kampen. Door de verrekijker zien we enkele mensen wat minder hard peddelen dan bij Giesbeek. Tachtig kilometer in de armen, nog twintig te gaan.

In Kampen moet ik wat grootspraak terugnemen. Vorig jaar meldde mijn buurman dat hij dit jaar de 100 kilometer zou varen. Hij had alleen wat kanoervaring van jaren terug. Ik kon het niet laten om te melden dat hij dan nu stond ingeschreven, boot en kleding kon hij van mij lenen, ik kan immers toch de rally niet varen. Afgelopen zomer heeft hij bij de Bovenste Polder in Wageningen Kanovaardigheid A gehaald en getraind. Bij Deventer en later Wapenveld verwachtte ik hem wel mee te kunnen nemen. Bij Kampen was echter het eerste wat ik door de verrekijker onder de brug zag de mij bekende knalgele Skarabee. Jelle proficiat! En nu voel ik mij wat meer verplicht om de 100 kilometer te gaan varen. Dat wordt denk ik nog jaren lang coordineren van de Veluwerally!

De statistieken:
In totaal waren er 329 inschrijvingen, op de 11 afmeeldingen na zijn alle startkaarten opgehaald.
Op de 100 kilometer zijn 59 mensen gefinisht, de oudste was Gerard Hoiting (65 jaar). De grootste groep was van de DKV.

De 50 kilometer van Deventer naar Kampen is door 37 mensen afgelegd. De oudste was J. Wisselink (63 jaar), de Dajaks hadden de meeste deelnemers.

155 mensen voeren de 50 kilometer naar Deventer. Klaas Wiersma was de oudste (69 jaar), KV Njord had de grootste groep.

De 35 kilometer naar Zutphen is door 78 mensen volbracht. Hier komen we de "ouwe taaien" weer tegen. De oudste vaarde is de heer Nienhuis van 78 jaar, gevolgd door Jan Wester met 74 jaar. De trofee voor de grootste groep is overhandigd aan Rentray.

Verslag veluwerally 2003
Verslag veluwerally 2002
Verslag veluwerally 2001
Verslag veluwerally 2000