Veluwerally 2006: Lekker hoog water en snelle kano's


In de week voor de Veluwerally is Nederland verwend met heerlijk nazomerweer. Dat geluk had men in Duitsland en Zwitserland niet, daar kwam de regen met bakken naar beneden. De 29e Veluwerally pikte het heerlijke weer mee (nee, niet zeuren over die paar druppels) net als het voordeel van al dat extra water dat de Rijn afkwam. Sterker nog, volgens de grafieken van de waterstand (site Rijkswaterstaat) viel de piek van de waterstand op de IJssel precies samen met de tocht!

Zaterdag
De mooie nazomer maakte ook het verblijf op de startplaatsen heerlijk. In Giesbeek toonde een "sexy hexy" hoe makkelijk het is om te eskimoteren. Op het droge werd inmiddels flink gekokkereld in gietijzeren potten. Kanibalen?!?!? Nee hoor, Bart en Suzan toonden hun Potjiekos kunsten. En lekker dat het smaakte! Van heerlijk zoet tot ..oeioei heet!!!! Het aanbod op de tweedehandsmarkt viel wat tegen, maar zeker is dat enkele surfpakken, spatzeilen, een fietsendrager en zelfs een rollator (!) voor een vriendenprijsje van eigenaar wisselden.

Zondag
Veel te vroeg opstaan. Rondom mij hoor ik mensen stommelen in tentjes, auto's rijden al af en aan met kano's. Geen mist gelukkig. Tussen koffie en krentenbol door werk ik de checklist af: is de volgboot er? Hoe is het weer? Toestemming vragen aan Rijkswaterstaat om te mogen starten en informeren naar eventuele bijzonderheden op de rivier. Voor dat er erg in heb komt Sonja mij halen voor de start van de 100 kilometer. Even later is de eerste groep op weg. Nog een uur later kijken we naar een onwerkelijk stil en verlaten startterrein. Als Bart terugkomt van zijn vlag- en fotopost gaan we op weg.

Dat het dit jaar snel zal gaan is wel duidelijk. Als we in Zutphen aankomen is het daar al lekker druk. Rond die tijd komt ook het topje van de hoogwaterpiek voorbij. Ineens komen de golven dan net wel over het randje... De heer Nienhuis heeft de afstand net volbracht en krijg de trofee voor de oudste vaarder uitgereikt. Doe ik dat op die leeftijd ook nog zo? HHOOOOOOONKKKK!!!!!!!!!! Als ik dat zit te overdenken laat een schipper op een passerende tanker horen niet blij te zijn met twee kano's die voor hem in zijn dode hoek verdwijnen. Het blijft altijd weer verrassend hoe snel die grote boten aankomen.

Deventer is zoals altijd een soort feestterrein. Vanaf de dijk kun je de deelnemers al van ver zien aankomen. Als er even geen kano's zijn kun je genieten van het vliegerfestival op de andere oever. De ploeg van kv De Bovenste Polder uit Wageningen heeft het onderweg zo te zien warm gehad. Een aantal komt drijfnat de trap op, lekker wat eskimoteeroefeningen gedaan onderweg. Nog even de schipper van de volgboot gedag zeggen, dan is het 13.00 uur en sluit de post voor de 100 kilometervaarders. Wie zou er het eerst in Kampen zijn, hij of wij? Hij wint het vast, ik zit veel te lekker hier op de dijk.

Soep op post Kromholt. Ook als je de Veluwerally per auto doet is dat altijd weer iets om naar uit te kijken. We zitten er heerlijk in de zon en zien hoe het water stijgt. We kunnen immers steeds minder vaak onder het plankje van de steiger doorkijken. Ook hier blijven we tot het sluiten van de post. Wij vertrekken samen met de laatste deelnemers en de volgboot. Een half uurtje naar Kampen voor ons, veel langer voor een eenzame open kano. Hoewel, eenzaam?? Weinigen van ons zullen varen met een 550 pk beschermengel achter zich.

Kampen! Verder kun je bijna niet gaan op de IJssel. Ik verbaas me er telkens weer over dat mensen na 100 kilometer nog even een demonstratie eskimoteren weten te geven. En dat er zelfs iemand was die enthousiast het water in sprong om een clubgenoot te helpen die daar zo te zien de fut niet meer voor had. Zoals altijd was er bij de finish weer de combinatie van opluchting, blijde gezichten, pffffffff gezichten, en hier en daar de betekenisvolle blik van spierpijn.

De statistieken
134 deelnemers voeren van Giesbeek naar Zutphen. Rentray was dit jaar met de grootste groep, maar liefst 56 mensen. De heer Nienhuis was de oudste deelnemer die op deze afstand finishte. Hij is geboren in 1925!

147 mensen schreven zich in voor de tocht van Giesbeek naar Deventer. De heer Van Rijt was de oudste deelnemer. Hij is in april 1936 geboren. De Dolfijnen uit Harderwijk voeren met 11 mensen de afstand. Zij hadden daarmee de grootste groep.

36 mensen hebben zich ingeschreven om van Deventer naar Kampen te varen. Jan Wester was de oudste deelnemer die de tocht volbracht en wordt straks vermeld op.het Jan Wester erebord. De Dajaks uit Dordrecht voeren met 12 mensen deze afstand uit, en waren daarmee de grootste groep.

95 mensen schreven zich in om te peddelden en te fietsten van Giesbeek naar Kampen. De oudste finisher is de heer C. Blok. Hij is in 1937 geboren. KV Keistad finishte met 11 mensen, en kregen hiervoor de herinnering voor de meeste vaarders op deze afstand.

En volgend jaar?
Volgend jaar wordt de 30e Veluwerally georganiseerd op zondag 30 september. Dan moet het allemaal nog feestelijker worden.

Tot slot nog een vraag. De beste manier voor ons om te weten hoe het ging zijn de verslagen. Als je een verslag schrijft voor in je clubblad, wil je die dan ook naar de Veluwerally mailen? Dat kan op info@veluwerally.nl

Verslag veluwerally 2005
Verslag veluwerally 2004
Verslag veluwerally 2003
Verslag veluwerally 2002
Verslag veluwerally 2001
Verslag veluwerally 2000