Veel en snelle deelnemers op de 30e Veluwerally


Gezellig, mooi, geslaagd en verrassend, zo is de 30e Veluwerally te omschrijven.

Al bij de voorbereiding werd duidelijk dat dit geen "normaal" jaar zou worden. Bevers, indianen in een boomstamkano, indianen in tipi's, Polynesi褰s in outrigger boten, een eskimo in een witte kajak, een kok onder een partytent en piraten in oranje boten, ze meldden zich allemaal op het terrein en wij waren erg verrast met zo'n diversiteit. En de deelnemers meldden zich ook in een groot aantal. Met 580 deelnemers was het gezellig druk. Jammer jammer, het Jeugdjournaal meldde zich weer af.

Mooie momenten waren er ook genoeg. De meiden van Rentray die apetrots weer de trofee voor de meeste deelnemers in ontvangst namen. Een juniorvaarder die in Zutphen een speciale medaille kreeg uitgereikt. De oudste deelnemers die op iedere afstand hun "duim" kregen uitgereikt. Behalve dan de oudste deelnemer op de 50+ afstand, die zich helemaal niet oud voelt. Bart en Suzan die voor het eerst hun gigantische "giant hat" gingen opzetten in Giesbeek. Maar vooral ook Adriaan Droogh in Kampen. Voor de dertigste maal voer hij de rally uit, en voor zover ons bekend is hij de enige die dit heeft gedaan. 30 maal starten, peddelen, soms opgehouden worden door de omstandigheden waardoor er niet gevaren mocht worden en ook 30 maal finishen. Adriaan, gefeliciteerd. Ook mooi, de gouden appels voor de mensen van "appeltjes" post Olburgen. Henk Boekschoten en Guusta Hagdorn verzorgen deze post dit jaar voor het laatst en werden in het zonnetje gezet.

Er zit zelfs muziek in de Veluwerally. Zaterdag werd ik wakker met het ritme van de regen op de tent. 's Avonds hoorde ik geloof ik wel 50 man zingen dat ze "van voor naar achter van links naar rechts" gingen en toen ik al lang in bed lag hoorde ik nog ergens een gitaar ploinken. De volgende dag werd (bijna) iedereen gewekt met luide en heldere doedelzakmuziek van Stien van Herreweghe. Er werd meteen om een toegift gevraagd!

Iedereen was snel dit jaar. In Zutphen wilde men keurig op tijd de post opbouwen, maar zagen de eerste deelnemer toen al doorvaren. Deventer meldde ook al heel vroeg de eerste deelnemers. In Kromholt was men ook al vlug klaar met soep (en natuurlijk ook controlekaarten) uitdelen. Rond halfzeven zagen we de laatste deelnemer aankomen, begeleid door onze 450 pk beschermengel. Hier was een sterk staaltje "op karakter varen" te zien. Maar wel mooi finishen!

Volgend jaar organiseren we de 31e Veluwerally op zondag 28 september. Tot dan of eerder!

De statistieken:
135 mensen peddelden van Giesbeek naar Zutphen. De heer Nienhuis (geboren in 1925) mocht daar wederom de trofee voor de oudste vaarder in ontvangst nemen. Rentray kreeg de trofee voor de grootste groep. Zij voeren de tocht met 48 mensen uit.

341 mensen peddelden van Giesbeek naar Deventer. De ploeg van Bever was met 48 mensen de grootste groep. De oudste peddelaarster (!) was mevrouw Lizy van Kerckhoven. Zij is geboren in 1926.

Slechts 12 mensen peddelden van Deventer naar Kampen. De trofee voor de oudste vaarder is niet uitgereikt.

92 mensen peddelden van Giesbeek naar Kampen. De heer Langenfelt was de oudste peddelaar op deze afstand. Hij is in 1932 geboren. De grootste ploeg op deze afstand was KV Keistad. Zij wilden in verband met de dertigste Veluwerally een ploeg van 30 mensen hebben. Het werden er 29, maar hiermee brachten ze zeker de grootste groep op het water. Ps KanoKeien: volgend jaar een trofee voor de mooiste eskimorollen bij de finish in Kampen?

Verslag veluwerally 2006
Verslag veluwerally 2005
Verslag veluwerally 2004
Verslag veluwerally 2003
Verslag veluwerally 2002
Verslag veluwerally 2001
Verslag veluwerally 2000