VERSLAG VELUWERALLY 2010

Op zondag 26 september 2010 was het weer zover. De jaarlijkse happening voor kanovaarders, dit jaar de 33e keer. Als vrijwilligers hadden we er al lang naar uit gekeken, want we waren van plan om de mist de baas te worden, althans, de gevolgen van een eventuele mist bij de start zo klein mogelijk te laten zijn. Maanden geleden was al een concept noodplan opgesteld door de post Kromholt (je weet wel, de soep op ca. 77 km!). Nu het eenmaal zover was moesten we maar kijken wat dit zou brengen.

Na een prima vrijdag, waarop vooral de organisatie de camping opzette en zich klaar maakte voor zaterdag en zondag, kwam de erg wisselvallige zaterdag. Net als anderen ben ik een paar keer verrast door een hoosbui, met daar tussen in erg prettig weer, niet te koud, niet te warm. RijksWaterStaat voer af en aan met hun twee boten, om kanovaarders een blik in de keuken van RWS te geven. Meteen kon je dan als kanovaarder zien hoe ver een binnenvaartschip van je af is waarbij je al binnen de 'dode hoek' valt, en je onzichtbaar bent. De kanovaarders kregen een DVD van het project Samen veilig varen'. In dit project werkt RWS samen met verschillende belangengroepen op het water, waaronder de NKB en het Watersportverbond.

Voor velen was zo'n tochtje een openbaring! In totaal zijn circa 60-70 mensen met de RWS-schepen mee geweest. En nog waren er mensen die mee hadden gewild! We gaan misschien volgend jaar weer zo'n actie op touw zetten, maar misschien ook juist wat anders? Wat volgend jaar wel weer zal gebeuren is de gezelligheid in de Tipi. Eigenlijk is de gehele dag (vooral bij de regenbuien) deze grote tent in gebruik geweest. Ook de kano's van Kanoshop, de voeding van Globetrotters en de kampeer- en buitenartikelen van Moosecamp stonden goed in de belangstelling. Namens alle vrijwilligers wil ik zeker opmerken dat het ontzettend gezellig was, en niemand had last van elkaar zover we hebben kunnen zien. Dit jaar waren we erg alert op ongelukjes, maar behalve een eerstegraads brandwond vanwege hete thee is er niets gebeurd. Bedankt allemaal!

Door een iets andere opzet was het kampeerterrein overzichtelijker, en leek het rustiger. De drukte was echter ongeveer gelijk aan de drukte in 2009. En we kunnen nog zonder problemen uitbreiden! De weersverwachting voor het weekeinde was niet fraai, en daarom hebben we gemerkt dat een aantal verenigingen thuis zijn gebleven. Ook een vereniging uit Overijssel bleef thuis, maar ja, die club vierde het 25-jarig jubileum. Mmm, misschien een idee om dat voortaan te combineren met de VeluweRally? Welkom hoor!

Dus de drukte op de zondagmorgen was minder dan vorig jaar. En dan eens kijken of al die statistiekspecialisten gelijk zouden krijgen... Nou, je raadt het al: het was mistiger dan in 2009! Om half 6 was al duidelijk dat het niet goed zat. Er was een stevige klamme mist, zonder wind. Dus... 3 x uitstellen, tot we van Rijswaterstaat de verlossende toestemming kregen. Toen was er geen houden meer aan. De 100km vertrok nog redelijk ordelijk, maar toen Sonja de 50km losliet zat het merendeel maar met 1 doel op het water: VAREN! Geen probleem, want voordat iedereen de plas af was, lag het veld met ruim 300 kano's al ver uit elkaar. Overigens hebben we de drie startmomenten opgesteld om de controleposten, en dan vooral de appelpost in Olburgen, wat ruimte te gunnen en te voorkomen dat er file zou ontstaan.

De rit die Monique en ik maakten om vanuit Giesbeek (na de start) via Olburgen, Zutphen, Deventer, Olst (zie later), Kromholt bij de finish uit te komen, was weer vol verrassingen. Monique is de vaste chauffeur van de VeluweRally en weet goed de weg langs de IJssel ondertussen. Gelukkig maar, want onderweg kregen we de nodige berichten over kleine dingen, zoals een doorgebroken peddel, een lekke kano, en een mechanisch defect bij 1 van de 2 waterfietsen (ketting eraf, pedaal los). We hebben bij Olst een 100km-vaarder van het water kunnen halen, omdat de tocht toch te zwaar was voor deze vaarder. Voor dit soort mensen heb ik bewondering. Het vergt moed om toe te geven dat het niet langer gaat. Daarvoor rijden we langs de IJssel, we helpen graag als dat nodig is.

RijksWaterStaat gaf ons dit jaar een onverwacht compliment, dat ik graag doorgeef aan de deelnemers! RWS vond dat we ons keurig hebben gedragen, en geen echte last voor het overige scheepvaartverkeer hebben veroorzaakt. Dat is voor een groot deel te danken aan de discipline om rechts te varen, en niet midden in de vaargeul. Toch hebben we zelf ook gezien dat enkele vaarders het varen midden op de IJssel niet kunnen laten. Dus hierbij nogmaals de oproep: blijf weg van het midden van de vaargeul! Ik snap dat het verleidelijk is om lekker snel in het midden met de stroom mee te varen, maar in de zuiging van een binnenvaartschip komen is levensgevaarlijk! Zelfs ervaren vaarders hebben daar vaak problemen mee.

In Zutphen was het geweldig weer, dus de finish was daar een leuk feestje. De oudste vaarder was net als vorig jaar de heer Nienhuis (84 jaar). In Deventer was het ook leuk dit jaar. De 50km vaarders waren ook goed op tijd binnen, geholpen door een stevige stroming. Vorig jaar kregen we wat opmerkingen i.v.m. de doorvaart voor de 100km. Daarom hebben we dit jaar een noodplan in werking gesteld. Dat werkte op zich best goed, alleen moeten we het voor 2011 nog verder verbeteren. Bij een late start hebben we ingesteld dat de finish van Kampen terug wordt gezet naar een eerdere plaats, in dit geval Hattem (jachthaven). We liepen echter tegen twee zaken aan: ten eerste waren sommige vaarders prima in staat om toch tot Kampen te varen. Ten tweede was de jachthaven slecht zichtbaar vanaf het water. We hadden nooit gedacht dat wij nog eens een bewegwijzering naar een jachthaven zouden opzetten. Wel dus in 2011.

Dat leverde uiteindelijk weinig echte problemen op, en de Hattem-finishers zijn zelfstandig of met vervoer van de VeluweRally verhuisd naar huis of naar Kampen, met kano en al! Iedereen kon dus op tijd weer naar huis, terugkijkend op een geslaagd evenement. En wij, de ongeveer 50 vrijwilligers? We kijken terug, naar de foto's, de internet-filmpjes, de dingen die we willen veranderen, maar we kijken ook alweer vooruit, naar de 34e aflevering op zondag 25 september 2011.

Statistieken:
Van de 415 deelnemers voeren er 127 de 35 km naar Zutphen, 228 de 50 km naar Deventer en 60 de 100 km naar Kampen. De oudste deelnemer op de 35 km was opnieuw de heer Nienhuis (1925), en de grootste groep was Rentray. Op de 50 km was M. van Leeuwen (1930) de oudste, en de grootste groep was de Haarlemse KanoVereniging. En op de 100 km was A. Oldenburg (1937) de oudste, en was de grootste groep Levitas.

Namens alle vrijwilligers bedankt voor dit mooie evenement,

Martin Stevense
Coördinator VeluweRally

PS kijk ook even naar wat reacties van deelnemers:

"Geachte dames en heren van de organisatie van de Veluwerally
Allereerst bedankt voor de organisatie; prachtig weer, prachtige tocht, vanochtend lekkere koffie. Dank voor het geregel."


"Goedemorgen,
Mij lijkt het weer een geslaagde Veluwerally. Een wat mistig begin maar zeker een schitterend zonnetje later op de dag."


"Dag alle organisatoren en vrijwilligers van de Veluwerally,
Graag wil ik jullie bedanken voor deze plezierige en goed georganiseerde tocht. Het was voor mij de eerste keer en vaar nog niet zo lang. Maar daar gaat snel verandering in komen met tochten die zo gezellig zijn. Ik heb vandaag genoten en vond alles zeer goed verzorgd. Dus volgend jaar hoop ik weer mee te kunnen doen en zo steeds een stuk verder varen met meer ervaring. Bedankt!"


"Dag Veluwerally,
bedankt voor weer een hartstikke mooi en gezellig evenement. Leuk dat er al zo snel footos op de site staan. Tot volgend jaar !"

"Hallo,
Via deze weg wil ik jullie als organisatie van de Veluwe kanorally hartelijk danken voor de goede samenwerking en begeleiding. De activiteit van zaterdag is ook als zeer leuk en nuttig ervaren. De zondag is ook goed verlopen en kijken met een tervreden gevoel daar op terug. Vooral voor de heren met de volgboot mijn complimenten, die hebben ons keurig begeleid tot aan het einde. Die hebben vast wel eens gedacht dat de laatse groep wel erg langzaam ging. Nogmaals hartelijk dank voor de goede zorgen en graag zijn wij volgend jaar weer van de partij."

"ten eerste hartelijk dank voor het geweldige weekend!!!!"

"Beste Organisatie,
Een bedankje aan de organisatie en alle vrijwilligers voor de enorme inzet is zeker op z'n plaats. Het is weer maandag en het regent en iedereen doet weer z'n ding en dan wordt dat gauw vergeten. De koude van de nacht en het wachten op de start, het enige wat jullie niet in de hand kunnen hebben, is gauw vergeten als de stroom je meeneemt met een warm zonnetje op je rug en je welkom bent bij de controles en finish."

"Beste organisatie Veluwerally!
Ook dit jaar neem ik mijn petje af voor de geweldige leuke en gesmeerde organisatie van de rally. Vorig jaar voor ons de eerste keer 35 km en dit jaar de 50 km. We hebben genoten!"

"Beste mensen
Heel veel dank voor alle inzet, een topprestatie! Voor mij de 1e keer dat ik de tocht gevaren heb en het was super!"

"Beste organisatoren,
Met veel plezier heb ik ook dit jaar weer deelgenomen aan de Veluwerally. Zoals steeds een sfeervolle en sportieve afsluiting van het zomervaarseizoen. Complimenten en dank voor de inzet waarop jullie toch iedere keer weer vrijwillig bijdragen aan het plezier van ons kanovaarders. Dit jaar hadden we voor de derde keer op rij te maken met een late start door de mist. Maar na een mistige start en ochtend, volgde een stralende middag."

"We hebben alle 8 genoten van de tocht, volgend jaar zijn we er weer bij."


Op het Youtube-kanaal van Deventer TV staat ook een (uitgebreid) stuk over de VeluweRally. Zie http://www.youtube.com/deventertv?gl=NL&user=deventertv
En bekijk dan het nieuws van maandag 27 september 2010!
Werd er op donderdag 23 september al een radio-interview over de VeluweRally door Radio Gelderland afgenomen, op zondag 26 september werd zelfs een kort item in het Gelderse nieuws op TV Gelderland getoond. Op deze link naar Omroep Gelderland kun je het TV-fragment vinden. De VeluweRally wordt in bijna 20 seconden getoond. Ze hebben gefilmd in Zutphen. Jammer dat ze de oudste deelnemer, de heer Nienhuis (84 jaar, voer met z'n zoon de 35km!) niet hebben gefilmd toen hij de prijs voor de oudste vaarder kreeg! Maar toch bedankt Omroep Gelderland!

Link: http://www.omroepgelderland.nl/web/Nieuws/nieuwsartikel/721581/500-kanovaarders-bij-Veluwe-Rally.htm

Het gehele nieuws van zondag is te zien op:

http://www.omroepgelderland.nl/web/Uitzending-gemist.htm?datum=27092010&id=59014

De VeluweRally komt daar langs op 8'35"
Verslag veluwerally 2009
Verslag veluwerally 2008
Verslag veluwerally 2007
Verslag veluwerally 2006
Verslag veluwerally 2005
Verslag veluwerally 2004
Verslag veluwerally 2003
Verslag veluwerally 2002
Verslag veluwerally 2001
Verslag veluwerally 2000