Verslag 35e VeluweRally 2013

Hoe begin je aan de voorbereiding van een jubileumtocht? En hoe kijk je er op terug? Gewoon doen wat je altijd al deed. Dat hebben alle vrijwilligers gedacht gelukkig. En terugkijkend was het een echt heel geslaagde, prima VeluweRally, deze 35e editie. Zelfs het weer werkte grotendeels mee zodat er geen mist was, en iedereen vroeg bij de finishplaatsen was.

In de voorbereiding hebben we veel hulp gehad van vrijwilligers die in het weekeinde zelf ook helpen, en daarnaast van onze onovertroffen sponsoren (beste lezer, al bij een sponsor langs geweest? Doen hoor!) en de instanties die dit altijd al professioneel doen. Daarbij moet je denken aan RGV, Rijkswaterstaat, diverse EHBO-ers, VAR, de reddingsbrigades, de medailleleverancier, de copyshop, etc. Soms vragen we op het laatste moment iets extra's. Nooit een probleem, en daar zijn we blij mee.

De vrijdag begon iets anders dan anders. Overleg met de wegenbouwer (na overleg met de provincie enkele dagen daarvoor) was nodig om de toegang tot Giesbeek iets ruimer te maken. Er moest wel iets apart zijn deze VeluweRally, nietwaar? En een opgebroken provinciale weg direct bij de ingang is wel apart! 's Avonds was het hele kampeerterrein gewoon ingericht, en de eerste deelnemers waren aangekomen. Vanwege de mooie weersverwachting hadden we het kampeerterrein wat ruim opgezet met een strikte scheiding tussen tenten en caravans. En wat een heerlijk weer die dag!

Zaterdag: net zulk weer. De leveranciers Kanoshop, Bever Sport, Kajan watersport, Moosecamp, Globetrotter waren (weer) van de partij, en pakten iets ruimer uit dan voorgaande jaren. De tweedehands markt (begin van de middag) was een beetje klein (1 deelnemer), maar we hadden het dan ook erg laat aangekondigd. Marktplaats zal beter scoren op dit gebied.

Rijkswaterstaat was in staat met één boot toch de jaarlijkse demonstratie te geven, en dat was goed geslaagd. Verder nam Sonja Isken een aantal trainers examen af (open kanovaren). Dezelfde dag zijn nog deelnemers geronseld om door die trainers te worden getraind. Leuk dat dit zo is gelukt! Als het lukt doen we het volgend jaar opnieuw.

Daarnaast werd door Cor Blok een korte stevige presentatie gegeven over de gevaren van blootstelling aan koude. Velen vertalen dat als onderkoeling. Maar kijk maar eens op de sheets die Cor gebruikte of volg de internetlink naar de website van Gerard Tel. Onderkoeling is slechts 1 van de gevaren, en eigelijk 1 van de minst risicovolle! Het is absoluut de moeite waard voor elke kanovaarder hier meer van te weten. En Cor gaf dat goed mee aan de toehoorders in de grote tipi.

Verder die zaterdag kwamen de kampeerders in Deventer ook aan (ruim 20 tenten en een camper). Twee campings dus. Het totaal aantal kampeerders lag rond hetzelfde aantal als andere jaren (net boven de 200). Verschillen tussen Deventer en Giesbeek liggen voor de hand: de ruimte, kantine versus friteskraam. Overeenkomsten waren er wel degelijk, namelijk de gezelligheid en het enthousiasme van de vaarders!

En dan de zondag. De weersverwachting was goed, de waterstand prima, de mistverwachting voor ons goed (wind en daarna zon). Zondagmorgen stond ik om 5:45 naast m'n tipi en sprak even met Hans. "Goh, de eerste auto is er al" zei hij. Ik heb toen meteen maar geprobeerd om ook Monique wakker te maken, maar dat was niet zo makkelijk. Langzamerhand werd het hele Giesbeek-kamp wakker, en als in een chaotisch tafereel liepen mensen door elkaar heen, onderweg naar toilet of naar de koffie (de friteskraam van Frida). Als altijd heel gezellig. Nu hebben we eerder meegemaakt dat er om 06:15 geen mist was, en 15 minuten later minder dan 200 meter zicht. Nu echter niet. Forse wind, opkomende zon, geen enkel spoor van mist!

De focus op de start. Voor de 35km-vaarders was het misschien wel duidelijk, maar na meer dan 10 jaar afroepen van de start heeft Sonja Isken terecht besloten de VeluweRally zelf te gaan varen met het hele gezin. De hoed was er wel, maar op het water en niet op de startersplek! Gelukkig heeft Yvonne ons uit de brand geholpen. Yvonne heeft de start van de 100km, van de 50km, van de 35km in Giesbeek allemaal gedaan. In Deventer ging een grote groep 50 km vaarders ook van start om 9 uur. Omdat we 1 VeluweRally zijn heeft Yvonne de deelnemers via de omroepinstallatie in Deventer veel plezier gewenst. Dank Yvonne!

Dit jaar waren er geen grote incidenten. Vlak na de start was er een situatie waarbij twee kanovaarders midden in de vaargeul voeren, tot schrik van een binnenvaartschipper, maar de kanovaarders zijn daarna rechts blijven varen. Een motorbootje zorgde even later voor wat schrik bij kanovaarders door geheel aan 'onze' kant te gaan varen, recht tegen de kano's in. Het motorbootje is in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat, maar zorgde verder niet voor problemen. Een aantal zeiljachtjes had later wat last met kanovaarders. Die situatie ligt wat lastiger. Een binnenvaartschip dat aan de verkeerde kant vaart voert een blauwe blokvlag. Een zeilschip niet, want dat is stroomopwaarts bezig met een lastige manoeuvre om gunstig gebruik te maken van de stroming en de wind. We zijn in overleg met die zeilers om te kijken hoe dat beter kan in 2014. Voor ons blijft het devies: Rechts blijven houden!

De verschillende posten hebben alle gemeld dat er geen problemen waren, alleen veel tevreden vaarders. Dat gold voor de start in Giesbeek, de start in Deventer, de appelpost in Olburgen (al was die voor sommigen lastig te vinden), de finish/post in Zutphen, de finish/post in Deventer, de soeppost in Kromholt en de finish in Kampen. We zijn wel in gesprek met de gemeente Kampen omdat ze het wat vervelend vonden dat er dit keer zoveel auto's waren. Voor 2014 zal dat wel consequenties hebben. De 50 km vaarders die finishten in Kampen kregen niet alle een medaille, omdat die later pas arriveerden. We sturen deze na.

O ja, en het weer? Dat was helemaal prima, alleen was er op sommige plekken veel wind vanuit het oosten of noordoosten. Vooral tussen Deventer en Kampen waren er twee lastige plekken (Wijhe en Zalk). Maar er is ook plezier beleefd aan de wind in de rug hebben we gehoord! Dit jaar kregen we spontaan veel waardering te horen over de reddingsbrigadeboten en bemanningen. Dank daarvoor. Het is goed te horen dat we verbeteringen aan kunnen brengen, en net zo goed als we complimenten horen!

Statistieken dit jaar:
Het totaal aantal deelnemers (431).
Deelnemers op de 35 km (57).
Deelnemers op de normale 50 km (198).
Deelnemers op de speciale 50 km (98).
Deelnemers op de 100 km (75).
De 50 km (totaal) en de 100 km waren beter gevuld dan vorig jaar, de 35 km was rustiger dan voorgaande jaren, omdat we een grote groep deelnemers van een zorginstelling misten.

Grootste groep op de 35km: WKV Bovenste Polder, op de 50km (Giesbeek): Bever Sport, op de 50 km (Deventer): Skonenvaarder, op de 100km: Groningen Kanovereniging. NB WKV en Skonenvaarder zijn zeer actief in het leveren van vrijwilligers. En ze varen dus ook massaal! Oudste geregistreerde vaarders: op de 35 km dhr. Brouwer, op de 50 km (Giesbeek) dhr. Rentes, op de 50 km (Deventer) dhr. Beunders, en de heer Grottendieck op de 100 km.

We feliciteren iedereen van harte namens alle vrijwilligers, en tot ziens in 2014 op de 36e VeluweRally.

Namens alle vrijwilligers een sportieve kanogroet,
Martin Stevense,
coördinator VeluweRally.
Verslag veluwerally 2012
Verslag veluwerally 2011
Verslag veluwerally 2010
Verslag veluwerally 2009
Verslag veluwerally 2008
Verslag veluwerally 2007
Verslag veluwerally 2006
Verslag veluwerally 2005
Verslag veluwerally 2004
Verslag veluwerally 2003
Verslag veluwerally 2002
Verslag veluwerally 2001
Verslag veluwerally 2000