Verslag 39e VeluweRally 2017

Records, twee maal

En dan is de VeluweRally weer achter de rug. We hadden vooraf een voorzichtige start gemaakt met de toevoeging van een nieuwe zaterdagactiviteit, een korte tocht van Zutphen naar Deventer. Voor een kleine groep, want eerst maar eens klein beginnen. Die activiteit was best geslaagd volgens de vaarders! Fijn, gaan we in 2018 uitbreiden.

Maar er was meer aan de hand met deze VeluweRally. Dit was het veertigste jaar dat de VeluweRally werd georganiseerd, maar nog maar de 39e keer dat de tocht ook werkelijk werd gevaren. Ik zal er niet over blijven zeuren, maar in 2011 moesten we alles annuleren, omdat de waterstand veel te laag was. Sinds we vanuit Deventer varen hebben we van dat soort dingen geen enkele last meer. Hoera!

Toch speelt het weer nog altijd een rol bij een tocht op een natuurlijke, grote rivier. En dat hebben we dit jaar keihard gezien. De vrijdag was zoals zo vaak redelijk fraai weer, soms een beetje regen, soms een lekker zonnetje. Dan een zaterdag die startte met veel mist. Het werd pas rond een uur of 10 s morgens licht. Dat was het moment waarop Deventer weer zichtbaar was vanaf de camping. En dan denk je bij jezelf: Pfoeh, gelukkig dat dit vandaag is, want morgen zal het dan wel beter zijn色.

De volgende ochtend kwam ik voor zes uur op de camping, en mooi helder weer. Hmmm, dat hebben we wel eens vaker gezien. Kan altijd nog tegenvallen.. En inderdaad, binnen een half uur zakte de mist over camping en rivier heen. Deventer was weer compleet verborgen. Veel vaarders krgen al snel te horen dat de start zou worden uitgesteld. Een half uur, drie kwartier, een uur Maar het werd nog erger. De reddingsbrigade vertelde ons live hoe slecht het zicht was, de posten langs de IJssel gaven ook de mist-rapporten door. Allemaal slecht nieuws. En er waren een aantal vaarders die naar een weersverwachting hadden geluisterd: het zou pas om 12 uur open breken.

Als organisatie wil je daar dan niet aan. Want je wil iedereen de IJssel op sturen, veilig natuurlijk, dus wacht je, maar wel: hup, varen! Daar komt iedereen voor. Maar uiteindelijk was het inderdaad zo: de start was pas om 12 uur! En dat is een record. Absoluut. Als je dan kijkt naar de deelnemersaantallen wordt het duidelijk dat veel mensen naar de mistverwachting hadden gekeken. In totaal hebben 220 vaarders de VeluweRally gevaren. Twee derde van het normale aantal deelnemers van de afgelopen jaren. We denken dat een derde al thuis bleef vanwege de slechte voorspelling voor de mist. Begrijpelijk.

Toen er uiteindelijk gestart werd kon de 80km-tocht niet meer volledig gevaren worden, dus dat werd een 50km-tocht. Maar de zaterdag-afstand (15km) en de 20km, de 35km en de 50km-tochten op de zondag waren erg fraai en met een heel mooie dag als beloning voor alle vaarders.

Opnieuw was de stadscamping in Deventer goed voorbereid op de vaarders, en de broodjes, koffie en thee op de zondagmorgen kwamen erg goed van pas bij de wachtende vaarders. Ook de frites van Frida op de zaterdagmiddag/-avond waren weer lekker. Frida was natuurlijk al een vast gegeven in Giesbeek, kwam ook eerder al in Deventer in 2014, maar vanaf nu is ze weer volledig terug met de friteskraam.

De grootste groep vaarders (50km) dit jaar voer van Deventer naar Kampen omdat de 80km ook werd omgezet naar 50km.

Op de 40e VeluweRally in 2018 zullen we de zondagtochten weer als gebruikelijk gaan doen, dus de 20km, de 35km, de 50km en de 80km. Op de zaterdag gaan we de Zuthpen-Deventer-tocht verder uitbreiden. Blijf suggesties sturen, en houd ons in de gaten, want 2018 wordt een jubilerumjaar! Tot 29 en 30 september 2018!

Martin Stevense
Coördinator VeluweRallyVerslag veluwerally 2016
Verslag veluwerally 2015
Verslag veluwerally 2014
Verslag veluwerally 2013
Verslag veluwerally 2012
Verslag veluwerally 2011
Verslag veluwerally 2010
Verslag veluwerally 2009
Verslag veluwerally 2008
Verslag veluwerally 2007
Verslag veluwerally 2006
Verslag veluwerally 2005
Verslag veluwerally 2004
Verslag veluwerally 2003
Verslag veluwerally 2002
Verslag veluwerally 2001
Verslag veluwerally 2000